despre tipar

#

Tiparul digital foloseste tehnologia celor patru culori CMYK (cyan, magenta, yellow si black) pe baza de toner sau toner+ulei siliconic, folosit pentru tiraje mici si urgente. Practic imaginea digitala este transferata direct din calculator pe masina de tiparit excluzand procesul de realizare a placilor pentru tipar si descompunerea culorilor, asa cum foloseste tiparul offset.

 

I. Una dintre cele mai frecvente greseli se refera la marginile de taiere (bleed-ul, cum se numeste in limbajul tipografic).
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci in momentul in care incepi conceperea unui material este acela de a stabili marginile de taiere impuse de tipografie tocmai pentru a evita trunchierea imaginilor sau a textului in momentul finisarii.

Fie ca vorbim despre carti de vizita, pliante, fluturasi sau mape de prezentare trebuie sa utilizam marginile de taiere.
O sa incercam sa va aratam si prin imagini ce inseamna margini de taiere.

 

II. O alta problema intalnita este calitatea redusa a imaginilor trimise la tipar.
Pentru un print de calitate avem nevoie de imagini de calitate.
In caz contrar asteptarile dumneavoastra nu pot fi satisfacute.
In acest sens, recomandam ca imaginile trimise spre printare sa aiba minim 300 dpi.

 

III. Neconvertirea fisierelor in CMYK reprezinta una dintre cele mai grave greseli.
Chiar daca v-ati obisnuit cu ecranul calculatorului care ne transmite imagini rgb (red, green, blue) in momentul in care dorim sa tiparim un fisier trebuie neaparat sa facem conversia imaginilor in CMYK.
Din acest motiv recomandam tuturor celor care doresc sa printeze un fisier sa inceapa creatia acestuia direct in acest model de culoare (cmyk).

Va atasam mai jos o diferenta intre un fisier rgb si unul CMYK care a fost efectuata dupa conceperea modelului, diferenta care putea fi mult diminuata daca se incepea grafica in modul CMYK.